Kolgans 9J1 zwemt de vrijheid weer tegemoet. Foto: Durk Venema

Ruiende Kolganzen geringd in Friesland

Een unicum in Friesland. Voor het eerst zijn buiten Rusland ruiende Kolganzen gevangen en geringd voor onderzoek. Dit gebeurde in het gebied van de Terkaplester Poelen, onderdeel van het Sneekermeergebied. In totaal werden maar liefst 227 Kolganzen gevangen en geringd, waarvan 162 met een zwarte halsband.

Sinds halverwege jaren negentig komen Kolganzen tot broeden rond de Terkaplester Poelen, een plassengebied onder de rook van het dorp Akkrum. Sovon-medewerker Romke Kleefstra volgt de populatie sindsdien in zijn vrije uurtjes. De eerste tien jaar dat Kolganzen er broedden vlogen er geen jongen uit. De Kolganzen kregen wel kuikens, maar deze werden niet vliegvlug. Het was maar de vraag of de van oorsprong Arctische broedvogels zich in ons klimaat succesvol konden voortplanten. Zo’n 10 jaar geleden slaagden de ‘Akkrumer lokaeltsjes’ (troetelnaam voor de lokale broedpopulatie) er wel in; enkele kuikens werden vliegvlug en in de jaren die volgden vlogen zowaar met enige regelmaat enkele tientallen jongen uit.

Vangers in actie. Uiterst rechts op de foto Romke Kleefstra, met naast hem Friese ganzenman Jan Kramer, Vrijwilliger van het Jaar 2009. Foto: Durk Venema

227 gevangen

Steeds vaker rees de vraag waar die jonge, uitgevlogen Kolganzen tot broeden kwamen en hoe plaatstrouw de volwassen Kolganzen aan hun Friese broedplaats zijn. Reden voor Romke om met collega Berend Voslamber, terreineigenaar Staatsbosbeheer en enkele vrijwilligers een vangactie te initiëren. Hoewel de Kolganzen te boek staan als ‘lastig te vangen’ slaagde men erin maar liefst 227 individuen te vangen; de allereerste ringvangst van ruiende Kolganzen buiten Rusland ooit! Nu is het afwachten wat de aflezingen van de zwarte halsbanden aan informatie over de Friese Kolganzen gaan opleveren. Aflezingen zijn in het veld in te voeren via de app BirdRing of achteraf via geese.org.

Ganzen ringen

In Nederland volgen we de ganzenpopulaties op de voet, onder andere door vogels te ringen. Meer informatie over ganzenonderzoek lees je op deze pagina.