'Roodstuit!'
Roodstuitzwaluwen zijn een zeldzame verschijning in Nederland. De opwinding bij het zien van deze fraaie zwaluw is menig trekteller bekend. 'Roodstuit!' klinkt het dan plotseling. De paniek bij anderen slaat toe: 'waar vliegt hij?'. Vooral in het voorjaar langs de kust worden ze gezien, zo blijkt uit een analyse die verscheen in Sovon-Nieuws.
In het Jaar van de Huiszwaluw ook aandacht voor deze andere soort met een lichte stuit: de Roodstuitzwaluw. Normaal blijft deze soort zuidelijk van ons in het mediterrane gebied broeden. Maar in het voorjaar schiet er weleens een enkeling door naar het noorden. Trektellers zijn dan ook gebrand op het zien van een 'Roodstuit', die vooral tussen de trekkende Boerenzwaluwen opduikt. De komende weken is het weer spannend voor waarnemers die er graag één willen zien.
Uitgesproken voorjaarsgast
88% van de meldingen in Nederland uit 1954-2017 betreft voorjaarsgevallen. De verdwaalde vogels kunnen eigenlijk overal opduiken, maar worden vooral gezien vanaf trektelposten waar gestuwde trek is, zoals bij Breskens en de Eemshaven (zie figuur). In de periode 20 april - 10 mei worden de meeste Roodstuitzwaluwen gezien.
Vooral langsvliegend
Bijna alle waarnemingen betreffen langstrekkende vogels. Een enkele keer blijft de zwaluw even pleisteren. Dat laatste wordt in het najaar vaker gezien.
Meer lezen
Lees hier het volledige artikel (pdf) dat in Sovon-Nieuws 2018-1 verscheen. Voor de analyse werden gegevens van de CDNA, het BSP-project, Waarneming.nl en Trektellen.nl gebruikt.