Regenwulpen. Foto: Harvey van Diek

Regenwulpen op de slaapplaats

Omdat het dit jaar het Jaar van de Wulp is en de Regenwulp nauw verwant is aan de Wulp willen we ook graag even stilstaan bij de Regenwulp.

Niet slecht, wel minder?

Hoewel trends laten zien dat het nog niet zo slecht gaat met de soort, zijn er uit het binnenland van Nederland steeds minder meldingen van doortrekkende Regenwulpen. Daarmee samenhangend zijn er ook steeds minder slaapplaatsen van deze soort rond vennen in heidegebieden en uiterwaarden.

Landelijk

Om toch een goed beeld te krijgen van de totale aantallen Regenwulpen in het binnenland tijdens de piek van de doortrekperiode organiseren we een landelijke slaapplaatstelling van de soort. De telling loopt van 13 tot en met 27 april, met als voorkeursdatum 20 april. Mocht je dus nog een leuke slaapplaats van de soort kennen in een heidegebiedje of rond een zandwinplas bij je in de buurt, ga dan even een uurtje tellen en geef ons het aantal door.

Nul is belangrijk

Ook als er geen Regenwulpen meer zitten is het belangrijk om nullen door te geven, omdat dit goed weergeeft dat de soort daadwerkelijk van steeds meer slaapplaatsen afwezig blijft!

Zonsondergang 20.45

Tellen kan het beste net voor en rond zonsondergang, op 20 april zal dat zijn om 20:45u. Blijf goed doortellen tot het duister, omdat groepjes Regenwulpen vaak los van elkaar nog laat invallen op de slaapplaats.

Meedoen?

Wil je een slaapplaats tellen, ga dan naar de slaapplaatsenpagina en claim een gebied (groene balk, onderaan).

Veel telplezier!

Paul van Els (Paul.vanels@sovon.nl)