Foto: Ran Schols

Raven broeden vroeg

" Krok-krok.." Bij zo'n geluid veert de doorgewinterde vogelaar blij op. Een Raaf blijft altijd een genot om naar te kijken, alleen al om zijn indrukwekkende uiterlijk en de ongelooflijke vliegcapriolen.

Het zijn vroege broedvogels die doorgaans eind februari of in maart eieren leggen. Het loont dan ook in deze tijd van het jaar om op te letten op het gedrag van de vogel(s), want dat kan verraden wat ze zijn: broedvogels of rondzwervende, meestal nog niet geslachtrijpe exemplaren. Nuttige tips zijn elders op de website te vinden (klik op het blokje met Telrichtlijnen).

Als broedvogel uitgestorven in de eerste decennia van de 20e eeuw is de Raaf tegenwoordig, na succesvolle herintroductie, met zo'n 85-100 broedparen een schaarse broedvogel in ons land. Het merendeel nestelt op de Veluwe en op de Utrechtse Heuvelrug/Het Gooi. Daarnaast zijn Salland, Flevoland en de Achterhoek langzamerhand vaste plekken geworden.

En Raven vertonen nog steeds een neiging tot uitbreiding. In 2011 (Friesland), 2012 (Noord-Brabant en Zuid-Holland) en 2014 (Limburg) voegden ze nieuwe provincies aan het areaal toe. Alleen Zeeland wacht nog op een bevestigd broedgeval.