Patrijzenfamilie. Foto: Frans ter Bogt

Patrijzenfietstocht in de Achterhoek

Op zaterdag 24 augustus hield de KNNV, Vereniging voor veldbiologie, afdeling Oost-Achterhoek een patrijzenfietstocht rond Barlo. Deelnemers konden aan de hand van een aantal voorbeelden zien hoe een goed patrijzengebied er uit zou moeten zien.

Door Frans ter Bogt

Stipt 14.00 uur leiden we een gevarieerd gezelschap van 10 man, bestaande uit leden van KNNV, IVN en de WBE, via een rustiek zandpaadje langs Klein Zwitserland naar het eerste veld aan de Romeinendijk om daar de resultaten van een stuk haverland en randzone te laten zien. De haver was op 15 cm van de grond met een oude zelfbinder gemaaid en God zegene de greep, heel veel zaad was achtergebleven. Voedsel genoeg dus voor honderden duiven. Zowel de Holenduif als de Houtduif en zowaar een paar tortels hadden hun gedekte tafel gevonden.

Gemaaid graanveld met randzone. Foto: Frans ter Bogt

 


Patrijzen

Door naar de volgende plek, waar we een vorige keer een tiental jonge Patrijzen zo groot als pingpongballen hadden gezien. We hebben ze toen helaas niet op gevoelige plaat kunnen vastleggen. Deze keer hadden we meer geluk. Binnen de kortste keren staken er drie koppetjes boven het gras op nog geen 100 meter van hun kraamkamer. De dag kon niet meer kapot en de titel van de excursie was bewaarheid.

Na een half uur sprongen we weer op de fiets, op naar het volgende punt. Boomkweker Geessink, een paradijs voor alle soorten vanwege de differentiatie van de velden en afwisselend boombestanden. De Japanse haver en de Aaltense haver waren grof met een ruime hoge stoppel gemaaid en weer overal zaad met vogels op het land. Een mooie plek om de komende tijd te blijven monitoren.

Patrijzenfamilie. Foto: Frans ter Bogt


Succes

Na nog een koppeltje van 8 patrijzen midden in Barlo, kwamen we op het laatste punt aan. Een gemaaid gerstveld met de mooiste randzones in het gebied. Groenlingen waren al volop aan het oogsten, terwijl mussen zaaddoosjes meenamen om op het zandpad te openen en verorberen. Geen Patrijzen helaas, maar wel dons en ruiveren.

Patrijsveren. Foto: Frans ter Bogt

Uiteindelijk kwamen we anderhalf uur later dan gepland, tegen 18.00 uur, aan bij het eindpunt. De deelnemers waren zeer tevreden en willen allen op de hoogte gehouden worden. Een succes dus!