Opnieuw Usutu vastgesteld onder Merels

Opnieuw Usutuvirus vastgesteld in Nederland

Begin april 2017 is door Erasmus MC en NIOO-KNAW bij een aantal levende merels het Usutuvirus vastgesteld. Ook is bij een dode merel die bij het DWHC is onderzocht aanwezigheid van het virus aangetoond. Dit betekent dat het virus opnieuw actief is in 2017.

Het Usutuvirus werd vorig jaar voor het laatst in november vastgesteld onder wilde vogels. Het virus lijkt tot nu toe nog geen grote impact te hebben op de populatie in Nederland. In Duitsland zorgde het virus eerder wel voor een flinke sterfte onder de Merels en duidelijke afname.

Wanneer in de loop van de komende maanden de temperaturen gaan stijgen, is de verwachting dat door een verhoogde muggenactiviteit ook de virusactiviteit gaat toenemen. Met tellingen via onder andere BMP, MUS en de Jaarrond Tuintelling houden we een vinger aan de pols. 

Wat is het Usutuvirus?

Het Usutuvirus is een virus waar vogels ziek van kunnen worden. Het virus wordt door muggen overgedragen en komt oorspronkelijk uit Afrika. Vermoedelijk is het virus via trekvogels naar Europa overgebracht, waar het in 2001 voor het eerst opdook in Oostenrijk. Vanuit daar verspreidde het zich over Europa. Het virus is vernoemd naar de Usutu rivier in Swaziland.

Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen over het Usutuvirus