Foto: Garry Bakker

Op zoek naar slapende Halsbandparkieten

Komend weekend (21/22 december) is er een landelijke slaapplaatstelling van Halsbandparkieten. Dit  is het vijfde opeenvolgende jaar dat deze telling wordt georganiseerd.

Ons land telt een dikke 10.000 van deze kleurrijke  kabaalmakers, maar al die vogels slapen verdeeld over hooguit 20 gemeenschappelijke slaapplaatsen. Tel uit hoeveel vogels er elke avond in zo´n boom samenkomen, en welke afstanden ze daar voor overbruggen!

Komend weekend gaan die slaapplaatsen gelijktijdig geteld worden. Een ideale manier om een landelijke populatieschatting te maken. Nog steeds zitten vrijwel alle parkieten in de Randstad. Helpt u ons aan nieuwe slaapplaatslocaties? Wij kennen er 7 in Amsterdam, 3 in Den Haag, 2 in Utrecht en Haarlem en elk 1 voor Rotterdam,  Maarssenbroek, Aalsmeer, Purmerend en Leiderdorp (zie  ook rapport van voorgaande telling).

Maar woont u in Zaanstad, Zoetermeer, Delft, Dordrecht, Barendrecht, Zwijndrecht, Alphen aan de Rijn of Nieuwegein? Kijk dan in de namiddag (16.00 uur) eens wat de parkieten doen. Het plaatselijke parkje opzoeken of met zijn allen naar de grote stad? Als u een aanvulling heeft of wilt weten of een slaapplaats al bij ons bekend is, neem dan contact op met Olaf Klaassen (olaf.klaassen@sovon.nl)