Herken je deze soort? Dan kun je meehelpen in Spanje en Griekenland. Foto: Harvey van Diek

Op vakantie naar Spanje of Griekenland? Tel mee voor de Europese atlas.

‘Misschien neem ik Spanje als besluit’, zong Bløf. Dat lijkt ons een heel goed idee. Waarom? In een groot deel van Spanje zijn nog geen broedvogels geteld voor de nieuwe Europese Broedvogelatlas. Je kunt met relatief eenvoudig veldwerk tijdens je vakantie verschil maken en zelfs een goede verrekijker winnen.

Broedvogeltellingen zijn belangrijk om op grote schaal veranderingen in de vogelstand te kunnen volgen en te zien waar bedreigingen spelen. De nieuwe broedvogelatlas van Europa (EBBA2) zal weer een duidelijk beeld van die veranderingen geven. Dat kan natuurlijk alleen als er overal in Europa goed is geteld. Dat is nog niet het geval. Grote delen van o.a. Spanje en Griekenland zijn nog niet onderzocht. Terwijl daar toch best wat vogelaars hun vakantie doorbrengen. Met de GAP-tool van de EBCC kun je zien om welke gebieden het gaat. 

Doe mee met de challenge

Ga je dit voorjaar naar een van deze landen en wil je helpen? Dat kan door vogellijsten uit blokken van 50x50 kilometer bij te houden. Je kunt er als vogelaar of team een goede verrekijker van Meopta mee winnen. Meld je van tevoren aan en bekijk de precieze werkwijze. Wil je even bijpraten voordat je je aanmeldt? Dat kan met Ruud Foppen.

Over de atlas

We hebben je hulp hard nodig, want 2017 is het laatste broedseizoen waarin er geteld wordt voor de Europese atlas. Voor de atlas brengt de European Breeding Bird Council (EBBC) veldwerk van 5 jaar uit meer dan 50 verschillende Europese landen samen. Ook in Europees Rusland, de Kaukasus en Turkije wordt er geteld. De eerste voorlopige resultaten zijn al te zien via de EBBA2-website.