Vliegende grijze vorm Koekoek | Foto: Harvey van Diek

Ook broedvogeltellers tellen Koekoeken

Dit jaar besteden we extra aandacht aan de Koekoek. Wie ziet de eerste (met bewijs) en op welke datum? Die geluksvogel wint een mooie prijs. Ook alle BMP' ers vragen we om extra op te letten in het veld en in Avimap aanvullende informatie door te geven.

Welke Koekoek heb jij gezien?

Nog heel even en dan zijn ze er weer. Tel jij hem tijdens je broedvogelronde? BMP-tellers vragen we om extra op te letten bij het zien van een Koekoek. Specifiek vragen we om in te voeren in het opmerkingenveld of je een grijze vorm of de veel zeldzamere bruine vorm hebt gezien. En of het, bij de grijze vorm, een vrouwtje of mannetje was.  Let op: een jonge Koekoek is ook enigszins bruinig van kleur (zie onderstaande illustratie).

Wat is de waardvogel?

Ook zijn we heel benieuwd wat de waardvogel is. Vanaf half mei maak je kans op een jonge Koekoek die luidruchtig bedelt, dat klinkt als 'shriee-shriee-shriee' (Luister het geluid op Xeno-Canto). Hij zit meestal nog verscholen en laat zich dan niet zien (wel zinvol om op te letten of je de waardvogel met voer ziet. Pas als jong uitgevlogen is wordt hij wat opvallender (vliegt dan achter de waardvogel aan en andere zangvogels reageren soms agressief). Soms zit de waardvogel, in ons land vaak een Heggenmus, Kleine Karekiet, Graspieper of Gele Kwikstaart, bovenop de kop van die kleine (grote) schreeuwerd.

 

Illustraties: Elwin van der Kolk