Illustratie: Elwin van der Kolk

Onderzoek mee in het Jaar van de Huiszwaluw

De eerste Huiszwaluwen vliegen ons land binnen. Heb je een huiszwaluwkolonie in de buurt? In het Jaar van de Huiszwaluw kun je ons helpen bij het onderzoek naar het broedsucces en de leefomgeving van deze bedreigde soort. Help vanaf half april tot in de nazomer mee en maak kans op een mooi boek.

De broedaantallen van de Huiszwaluwen namen sinds de jaren 70 met circa 80% af. We volgen jaarlijks de trendontwikkeling, maar weten veel minder over het broedsucces. Daarom organiseren we een landelijk nestonderzoek met vrijwilligers.

Over het onderzoek

Vanaf half april kun je meedoen door een paar nesten (max. 10) wekelijks een tijdje te observeren en het neststadium te noteren. Met de gegevens die je verzamelt willen we meer te weten komen over:

  • Wat is het nestsucces en hoe verschilt het tussen regio's?
  • Beïnvloeden nestplaats en omgeving (voedsel) dit succes?
  • Hoe zit het met het aandeel tweede legsels?
  • Wat ligt ten grondslag aan de recente toename en hoe kunnen we die verder stimuleren?

Doe mee en maak kans op

Lees meer over de opzet van het nestonderzoek en meld je aan.

Onder de deelnemers die een volledig ingevulde nestkaart inzenden verloten we aan het einde van het seizoen 5 exemplaren van het fantastische boek Zwaluwen van Gaast van Theunis Piersma. 

Lezingen

Op verschillende plekken in het land geven we binnenkort lezingen over het Jaar van de Huiszwaluw. Ze zijn vrij toegankelijk: