Cover Limosa 88.3 (2015)

Nieuwe Limosa verschenen

De nieuwe Limosa is uit, met ditmaal artikelen over grondbroedende Slechtvalken, bladbadende Fluiters en vooral veel meeuwen.

Grondbroedende Slechtvalken
Na 80 jaar vestigde de Slechtvalk zich opnieuw op Rottum, broedend op een laag duintje. De verrichtingen van deze Slechtvalken werden nauwgezet gevolgd door de bewakers. Een tweede broedpaar volgde en in 2014 vestigde de soort zich ook als broedvogel op Schiermonnikoog. Alle broedend tussen pollen helmgras, een ontwikkeling die aansluit op die in de Duitse Waddenzee.

Meeuwen met aparte trekjes
Drie bijdragen gaan over meeuwen. Zo broeden in Den Haag nogal wat Zilvermeeuwen en Kleine Mantelmeeuwen op daken. Om de broedparen in kaart te brengen werden tellingen uitgevoerd per vliegtuig. De resultaten daarvan worden in de Limosa behandeld. Twee korte bijdragen over meeuwen behandelen respectievelijk Kleine Mantelmeeuwen die vaker van partner wisselen dan werd gedacht, en Kleine mantelmeeuwen en Zilvermeeuwen die glasscherven consumeren met restjes pindakaas en pastasaus met alle gevolgen van dien.

Verder een korte bijdrage over een Fluiter die een bad neemt op natte bladeren, een bijdrage van Sovon over tellingen van watervogels op de diepere wateren van de Nederlandse Waddenzee, een bloemlezing uit de internationale vogelliteratuur in de rubriek Andermans Veren en vanzelfsprekend enkele besprekingen van nieuwe vogelboeken. Overigens is nummer 4 in de maak, dus die zal niet lang op zich laten wachten. Kortom, lees Limosa!

Lid worden?

Lees Limosa! Word Pluslid van Sovon en ontvang voortaan naast Sovon-Nieuws ook Limosa thuis!