Limosa 8-2 2016 op komst

Nieuwe Limosa op komst

Zomer of geen zomer, de Limosa-redactie werkt aan een nieuw nummer dat in september zou moeten verschijnen. Tal van bijdragen, o.a. over Brilduikers, Zilvermeeuwen, Kokmeeuwen, Grote Zilverreigers en Bruine Kiekendieven.

Het geheim van de Brilduiker

Met het schoner worden van de Veluwerandmeren is de Brilduiker er als wintergast toegenomen. Wat de meren nu precies zo aantrekkelijk maakt voor Brilduikers is echter onduidelijk. Onderzoek door scubaduikers op de plekken waar Brilduikers foerageerden leverde nieuwe inzichten in hun ecologie en de aantalstoename in de Randmeren. In de nieuwe Limosa een artikel hierover.

Voedselecologie

Ook in de meeste andere bijdragen speelt voedselecologie een belangrijke rol, zoals hoe behoefte aan voedsel voor hun jongen van de Zilvermeeuw een stadsforens maakt. Kokmeeuwen zoeken tijdens natte perioden massaal naar regenwormen op graslanden, maar wat is daarvoor de aanleiding? Veel regen over een langere periode of juist regen in de uren voor het keuzemoment? Verder bijdragen over Grote Zilverreigers die op veldmuizen jagen, cameraobservaties bij bruine kiekendiefnesten om de voedselkeus te bestuderen en een Grote Lijster die een veldmuis te pakken neemt.

Dit en nog meer in de eerstvolgende Limosa! Nog even geduld, want het nummer moet nog gedrukt en verzonden worden.

Lid worden?

Lees Limosa! Word Pluslid van Sovon en ontvang voortaan naast Sovon-Nieuws ook Limosa thuis!