Nieuwe Limosa bijna in de bus

De nieuwe Limosa is van de persen gerold en gaat op de post. Ditmaal artikelen over Spotvogels, Gierzwaluwen, Spreeuwen, kolonievogels en zeldzame broedvogels.

De broedbiologie van de Spotvogel

In een tijdsbestek van 13 jaar bijna 700 nesten van Spotvogels vinden en volgen, er per jaar 220-250 velduren aan besteden; ga er maar aan staan! Boena van Noorden deed het in Limburg in de periode 2002-2014 en schreef aan de hand van het onderzoek een prachtig artikel over de broedbiologie van deze Afrikaan in ons natte kikkerlandje. Over hoe vroegere legsel groter zijn dan latere; over broedsucces en verliesoorzaken; over wat jonge Spotvogels gevoerd krijgen.

Hoe Gierzwaluwen inventariseren

Na prachtige stukken over Gierzwaluwen met geolocators en over de broedecologie van Gierzwaluwen in recente Limosa’s, nu een stuk over het inventariseren van de soort in de bebouwde kom. Gierzwaluwen zijn notoir lastig te tellen, waardoor het niet duidelijk is hoeveel paren er precies in Nederland broeden, laat staan dat we een idee hebben over populatietrends. In Noordwijk worden ze sinds 1993 iedere vijf jaar zo volledig mogelijk geïnventariseerd. In de komende Limosa een kijkje in de keuken.

En verder

Verder artikelen over kolonievogels en zeldzame broedvogels in Nederland, over hoe een jonge Spreeuw zijn ouders hielp bij hun tweede nest, een bloemlezing uit de internationale vogelliteratuur in de rubriek Andermans Veren en recensies van nieuwe boeken.

Lid worden?

Lees Limosa! Word Pluslid van Sovon en ontvang voortaan naast Sovon-Nieuws ook Limosa thuis!