Illustratie: Albert de Jong

Nieuw: LiveAtlas van start

Hoewel het NOS-journaal meldde dat het tellen voor de atlas stopt, gaan we natuurlijk gewoon stug door. En hoe? Met het project LiveAtlas kun je op elk moment van de dag en van elke wandeling een zinvolle bijdrage leveren aan monitoring. Door complete lijstjes te verzamelen maken we een live verspreidingsatlas. Doe je mee?

LiveAtlas is de laagdrempeligste manier om mee te doen aan vogeltellingen. Met complete lijstjes tijdens wandelingen draag je bij aan een actueel verspreidingsbeeld van soorten, door het jaar heen. Ook krijgen we op die manier goede trefkansgrafieken (lees: jaarpatronen) van vogels in beeld. Bijvoorbeeld over hoe een invasie Kepen zich precies verhoudt tot voorgaande jaren.

Waarom zijn complete lijstjes zo belangrijk?

Omdat je dan ook bijhoudt welke soorten er níet aanwezig waren. Dat is voor monitoring de helft van het werk: een 0 heeft evenveel waarde als de waarneming van een soort. Gelukkig genereren we die nullen zelf en is aan jou als waarnemer de vraag: houd de aanwezigheid bij van alle soorten die je tegenkomt. En...dat is verslavend!

Net gestart.. we werken verder

LiveAtlas is een project in ontwikkeling. We werken de komende tijd verder aan verbetering van functionaliteit van de app en de website. Heb je daar ideeën voor, laat het ons weten!