Sperweruil, Zwolle 2013. Foto: Harvey van Diek

Niet iedere winter is hetzelfde

Tijdens de eerste atlaswinter van 2012/2013 was het qua weer en dus telomstandigheden een klein drama. Gelukkig blijkt niet iedere winter hetzelfde want wat hebben we geboft deze winter. Bijna geen vorst en over het algemeen prima telomstandigheden in een groot deel van het land.

Door Harvey van Diek & Jouke Altenburg, het Atlasteam

In enkele uithoeken van het land waaide het nogal eens hard en lag er soms een beetje sneeuw, maar dat mag de pret niet drukken. Veel atlastellers hebben dan ook weer vele velduren gemaakt, waarvoor veel dank. Enkele krenten wil ik graag noemen: dankzij gericht telwerk zijn enkele zeer zeldzame soorten als Sneeuwuil, Sperweruil, Kaspische plevier en Geelsnavelduiker op de telformulieren gekomen. Droomsoorten! En wie weet wat ons nog te wachten staan het komend voorjaar.

We kunnen nog steeds atlastellers gebruiken, maar mocht dat niet gaan lukken dan zijn we ook al erg geholpen met losse km-hokbezoeken of zelfs losse meldingen van alle soorten. Door deze losse waarnemingen in te voeren op de Sovon-site, Waarneming.nl of Telmee doen ze ook mee voor de atlas. Atlastellers maken graag gebruik van deze aanvullende waarnemingen om hun schattingen per soort zo goed mogelijk te kunnen maken.  Doe ook mee voor de atlas.

Contact

Harvey van Diek, harvey.vandiek@sovon.nl
Jouke Altenburg, jouke.altenburg@sovon.nl