Foto: Joost van Bruggen

Nesten van Ooievaars volgen

Als er één soort succesvol geherintroduceerd is, dan is het wel de Ooievaar. Tegenwoordig bestaat de landelijke broedpopulatie uit ongeveer 850-950 bezette nesten en de groei is er nog niet uit.  Over die nesten verzamelen we graag meer gegevens met jouw hulp. Vanaf begin april is het opletten geblazen.

Van heel wat van deze nesten wordt een nestkaart ingevuld. Via stork.sovon.nl komen jaarlijks gegevens van tussen de 200 en 400 binnen. Recent zijn ze uitgewerkt in een artikel in Sovon-Nieuws.  De analyse laat onder meer zien dat ongeveer driekwart van de nesten uitgevlogen jongen oplevert. Gemiddeld worden er twee jongen per succesvol nest groot. Het lopende onderzoek wordt uitgevoerd met de werkgroep STORK.

Nest gezien? Onderzoek mee

Heb je een bezet nest gezien? Dan is het vanaf begin april opletten geblazen. In de eerste tien dagen van deze maand beginnen Ooievaars met de eileg. Hoewel we al aardig wat nestgegevens binnen krijgen, is elk extra nest welkom via stork.sovon.nl. Onderzoek je mee? Door de telescoop of vanaf een nabijgelegen gebouw is soms goed te zien wat er op het nest gebeurt. Wat opmerkingen erbij:

  • uit het Rivierengebied en de omgeving van Lelystad zijn gegevens extra welkom.
  • per nest zijn minimaal 2 bezoeken/waarnemingen gewenst. Hoe meer (zonder verstoring), hoe beter.
  • bij het invoeren wordt het gemeld als het nest al door iemand anders gevolgd wordt.