Deelnemers Nationale Vogelweek | Fotograaf: Harm Jan van Dijk

Nationale Vogelweek groot succes

De Nationale Vogelweek 2013 was een groot succes. Met meer dan 250 activiteiten en excursies door het hele land en duizenden deelnemers die de natuur in trokken. Er werden veel bijzondere vogelsoorten waargenomen, en veel deelnemers zagen vogels die ze nog nooit eerder hadden gezien.

De Nationale Vogelweek wordt georganiseerd door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland om zoveel mogelijk mensen de Nederlandse natuur en de vogelrijkdom van ons land te laten ervaren. En dat is afgelopen week ruimschoots gelukt. Duizenden mensen trokken de natuur in, veel activiteiten waren volgeboekt en tot in de kleinste uithoeken van ons land waren er vogelexcursies.

Er werden bijzondere vogels als Wielewaal en Nachtzwaluw gezien, Steltkluut en Steppekiekendief, of indrukwekkende grote groepen sterns en steltlopers. Maar vooral mooie vogelsoorten die mensen nog nooit eens echt of goed van dichtbij hadden gezien zoals de Putter, IJsvogel, Groene specht en Koekoek oogsten veel bewondering. “Wauw, dat zo’n spetterende vogel als de Groene specht gewoon in Nederland leeft is echt een ontdekking. Vlak bij mij in de buurt nog wel!” 

Dit smaakt naar meer

“De Nationale Vogelweek heeft echt een snaar geraakt, we krijgen zulke leuke reacties binnen”, aldus Roos Kooiman, projectleider van de Nationale Vogelweek. “Nu net weer van een jongen die vertelt dat hij al zijn collega’s en familie volgend jaar gaat meenemen. Hij had een gierzwaluwenexcursie gedaan in Leiden en vond het fantastische wat hij allemaal te zien kreeg. Hij gaat bij zijn eigen huis nu ook gierzwaluwnestkasten ophangen.”

Het is de teneur van de reacties die bij Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland binnenstromen. Via Sociale media, e-mail of telefonisch. Deelnemers die genoten hebben en vooral ook willen dat Nederlandse vogels goed beschermd worden. Opvallend veel deelnemers blijken verrast over wat er in hun directe omgeving aan vogels te zien is. “Dat er in het natuurgebied vlak bij mij om de hoek lepelaars en ijsvogels te zien zijn, heeft mijn ogen wel geopend. Ik ga zo snel mogelijk zelf een verrekijker aanschaffen, want dit smaakt naar meer.”

Beeld van de Nationale Vogelweek

Reacties van deelnemers, verslagen en foto’s van excursies zijn te vinden op de Facebook-pagina van de Nationale Vogelweek. Of lees het blog van mega-Vogelweek-blogger Arjan die een Vogelweek-marathon achter de rug heeft en daar elke dag over rapporteerde.

Heb je zelf ook leuke ervaringen als deelnemer of excursieleider? Deel die dan ajb ook op www.facebook.com/vogelweek.

Tekst: Vogelbescherming