Trektellers op De Vulkaan bij de start van een wederom boeiende telling, 6 oktober 2018. Foto: Sjaak Schilperoort

Najaarstrek 2018 op De Vulkaan (Den Haag)

Trektelpost De Vulkaan in Den Haag behoort al decennia lang tot de best bezette telposten van Nederland. En begrijpelijk, want wat een soorten en wat een aantallen...

De tellers gaven hem ook in najaar 2018 weer van katoen. Een najaar dat voor hen in de zomer begon (met veel Haags gemopper, want die 'tussentrek' van Spreeuwen...helemaal verdampt) en in december eindigde. Het werd het zoveelste gedenkwaardige seizoen.

2,4 miljoen trekvogels

Het pessimisme vooraf ten spijt (een bekend fenomeen onder trektellers), loonde het telwerk weer op de meeste dagen. Het aantal van 1,1 miljoen Vinken was zelfs het hoogste ooit op deze post (en nog hoger dan op de befaamde Zweedse zuidpunt bij Falsterbo). Ook Kepen en Sijzen suisden opvallend vaak voorbij, terwijl het aantal van 358 trekkende Buizerds (28 oktober) en 15 Rode Wouwen (31 oktober) - met dank aan de noordoostenwinden - voor de telfanaten heel bijzonder was. Een  paradepaardje van deze telpost, de Grote Gele Kwikstaart, passeerde 1110 malen. In totaal werden ongeveer 2,4 miljoen trekvogels genoteerd.

Soorten en zeldzaamheden

Het soortenspectrum op deze telpost is legendarisch dankzij de ligging, met uitzicht op zowel de zee als het land, en de forse stuwing langs de Zuid-Hollandse kust. Tellers op De Vulkaan kijken niet op van een door de struiken hoppende Bladkoning (26 ex. in 2018, tegen gemiddeld 8 per jaar in recente tijden) of Vaal Stormvogeltje (met 68 ex. het beste seizoen ooit). Ze werden blij verrast met zeldzaamheden als Kuhls Pijlstormvogel, Zwarte Zeekoet, Vale Gierzwaluw en - zoogdieren zijn ook leuk - een heuse Bultrug.

Meer lezen

Het uitermate lezenwaardige en fraaie verslag over najaar 2018 kun je hier bekijken.