MUS-seizoen nadert: allerlei vernieuwingen

Het voorjaar is in alle hevigheid losgebarsten. Vanzelfsprekend ook in steden en dorpen, waarin MUS-tellers vanaf 1 april weer op pad gaan. Dit seizoen is meedoen aan MUS nog leuker, dankzij enkele nieuwigheidjes. 

Nieuwe, gratis online cursus om vast te oefenen.

Aan de hand van foto's en geluidsopnamen oefen je de herkenning van de algemeenste stadsvogels. Ook de telmethode wordt uitgelegd. Je sluit de cursus af met een meerkeuzetoets.

Invoeren met de app Avimap

Je kunt je telling nu al tellend invoeren met de app Avimap. Als je klaar bent upload je de gegevens met twee klikken zo naar Sovon. Handig en snel!

Filmpjes 

In verschillende filmpjes laten we zien hoe je mee kunt doen aan MUS en je de telling online kunt verwerken:

Over MUS

Al 800 vogelaars tellen mee aan MUS, het Meetnet Urbane Soorten (MUS). Dankzij hen volgen we de broedvogels van de stedelijke omgeving al 11 jaar op de voet. Nederland verstedelijkt in hoog tempo (16% van het oppervlak). MUS kost weinig tijd maar levert belangrijk cijfermateriaal op. Resultaten van al het telwerk zie je terug in de Vogelbalans 2016.

Stadsvogelindicator

Op basis van MUS is er nu ook een nieuwe toepassing: www.stadsvogelindicator.nl. Daarmee kun je voor je per dorp, gemeente of stad zien, indien geteld, hoe een soortgroep het doet in vergelijking met de rest van Nederland. De website is nog in ontwikkeling.