Steenuilen inventariseer je op gehoor. Korte nabootsing (met apparatuur) of met je mond kan daarbij helpen. Foto: Peter Eekelder

Minicursus Steenuilen inventariseren

Vind je de Steenuil een interessante soort en heb je in het voorjaar een paar avonden vrij? Dan is dit iets voor jou. Samen met werkgroep STONE organiseert Sovon dit voorjaar een minicursus Steenuilen inventariseren in de Achterhoek. 

Onder leiding van Ronald van Harxen en Albert de Jong leer je meer over de ecologie van de Steenuil en vooral: hoe je in een eigen telgebied de territoria in kaart kun brengen volgens de BMP-methode. Op 27 februari is in Halle een avond met uitleg en op 13 maart gaan we ’s avonds het veld in om te oefenen.

Achtergrond

Nergens in Nederland vind je zoveel Steenuilen als in de Achterhoek (zie atlaskaartjes). Steenuilen worden in deze regio dan ook goed gevolgd via ring- en beschermwerk door STONE. Minder goed weten we hoe het de hele populatie van Steenuilen in de Achterhoek vergaat, omdat een deel van de vogels niet in kasten broedt. Om de populatieontwikkelingen te volgen, kun je Steenuilen inventariseren volgens de BMP-methode. Die houdt in dat je in het vroege voorjaar drie avondrondes maakt en roepende Steenuilen (digitaal) intekent.

Inhoud

De cursus is bedoeld om vogelaars op te leiden die het leuk vinden om Steenuilen zo'n eigen telgebied te inventariseren. Dat kan een gebied vlakbij huis zijn. Je leert meer over het interpreteren van geluiden van de Steenuil en hoe je een eigen inventarisatie kunt uitvoeren.

Bijeenkomsten

  • Op 27 februari organiseren we van 20.00-22.00u (inloop vanaf 19.45) een avond over de leefwijze van de Steenuil en de methode van de inventarisatie volgens de BMP-methode (Avimap).
  • Op 13 maart gaan we van 19.30-21.30u ergens tussen Halle en Winterswijk het veld in om te oefenen met een inventarisatie. Bij slecht weer wijken we uit naar 20 maart.

Locatie 27 februari: de schuur van de familie Klein Lebbink, Nijmansedijk 20a, Halle. De praktijklocatie spreken we op die avond af.

DE CURSUS IS VOL. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

De cursus is gratis. Koffie, thee en koek inbegrepen.

Alvast meer lezen

Zo tel je: Steenuilen met behulp van geluid (pdf). Sovon-Nieuws 2016-1