Middelste Bonte Specht. Foto: Ran Schols

Middelste Bonte Specht maakt nieuwe sprong

Twente behoort tot de eerst gekoloniseerde én best bezette regio's wat Middelste Bonte Spechten betreft. De opmars is vanaf het begin voorbeeldig vastgelegd. Vorig jaar was er een pas op de plaats, en bleken de spechten zelfs op sommige plekken verdwenen waar ze zich recent gevestigd hadden.

Nieuwe sprong

Dit jaar herpakten de spechten zich. Er werden 295 territoria in kaart gebracht, waarvan liefst 140 in de omgeving van Losser. Dat is meer dan er zo'n tien jaar geleden in heel Nederland zaten, en toen waren we al euforisch over dat aantal.

Een pluim op de hoed van de Twentse tellers die ook dit jaar weer veel tijd staken in het bewerkelijke onderzoek. Ben Hulsebos doet er verslag van in deze korte bijdrage over de opmars van de Middelste Bonte Specht in Twente.

Jongen zwerven uit

De stilte in het juli-bos kan soms verstoord worden door een luidruchtige reeks 'biek-biek-biek' roepen: een Middelste Bonte Specht. Het klinkt net wat scheller en ketsender dan vergelijkbare agitatie-roepjes van de Grote Bonte Specht...ehm...het blijft lastig vogelgeluiden te karakteriseren. Vermoedelijk zijn het vooral rondzwervende jonge vogels die van zich laten horen.

Het valt in ieder geval op dat zulke in deze tijd roepende vogels vaak opduiken op plekken waar nog geen Middelste Bonte Specht gevonden was. Het zijn dikwijls mobiele vogels die flinke afstanden bestrijken, wat eveneens op jonge vogels wijst die een eigen plek aan het zoeken zijn. Alle reden om zulke locaties in het vroege voorjaar nog eens te bezoeken!