Dode Grote Zilverreiger. Foto: mevrouw Schenck

Meld dode vogels voor onderzoek

In juli en augustus van dit jaar zijn er via de meldpagina van Sovon 115 meldingen binnen gekomen van dode vogels. Dat is niet per se iets om van te schrikken. We gebruiken de meldpagina om signalen op te pikken van ongewone vogelsterfte. Heb je een dode vogel gevonden? Meld deze even via de website en help mee aan het onderzoek.

In de afgelopen twee maanden ging het om 163 dode vogels, met als talrijkste soorten Wilde Eend (61 exemplaren),  Merel (15) en Kokmeeuw (zeven). Het vermelden waard zijn verder een Grote Zilverreiger (zie foto), Havik, Kerkuil, Bosuil, drie Steenuilen, IJsvogel en Groene Specht.  Van Groenling kwamen slechts twee meldingen binnen; in recente zomers ging veel aandacht uit naar gevallen van Het Geel bij de Groenling en enkele andere zangvogelsoorten. Zie bijvoorbeeld dit bericht van de DWHC en de informatie van de BTO

Verzamelen voor onderzoek

Behalve het oppikken van signalen van ongewone vogelsterfte, zoeken we ook continu naar dode vogels die nog in goede staat verkeren en nader onderzocht kunnen worden op met name ziektes. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar watervogels, roofvogels en kraaiachtigen die vanwege Aviaire Influenza (vogelgriep) interessant kunnen zijn. Maar ook overige soorten hebben onze interesse. 

Via de meldpagina kan je aangeven dat je een gevonden vogel voor onderzoek wilt aanbieden. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Daarbij werken wij nauw samen met het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC); we kijken dan hoe het dier zo snel mogelijk kan worden opgehaald. Sommige melders zijn geneigd om een dode vogel zo snel mogelijk in te vriezen, maar dat gaat ten kosten van de onderzoeksmogelijkheden. Koel bewaren is wel aan te bevelen. Het feitelijke onderzoek wordt uitgevoerd door het DWHC en/of het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Voor de vinder zijn er uiteraard geen kosten aan verbonden.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben over het melden of insturen van dode vogels, neem dan even contact op met Roy Slaterus.