Telpost Vlagheide met ver uitzicht. Foto Dirk Eijkemans

Massale houtduiventrek over Brabant

Op 1 november werd een zeer bijzonder fenomeen gezien in het oosten van Brabant. Op die dag trokken de houtduiven zo massaal en over een nauwe trekbaan over de provincie dat het proporties aannam van oude plaatjes van passerende trekduiven in Amerika.

Door Leo Ballering & Dirk Eijkemans

Het waren waarschijnlijk Scandinavische Houtduiven die massaal naar Frankrijk trokken. Meestal ligt de trekbaan wat oostelijker, boven Duitsland en schampt deze alleen het uiterste puntje van Zuid Limburg. Op het kaartje van trektellen.nl is goed de nauwe trekbaan te zien.

Trekbaan Houtduif Bron trektellen.nl

In de hele Benelux zijn op die dag maar liefst 3.642.170 Houtduiven geteld, waarvan vele natuurlijk dubbel omdat de telposten goed bezet waren!

Op Telpost Vlagheide bij Eerde, gemeente Veghel, werd op die dag door Dirk Eijkemans en Daan Knoops maar liefst 260,090 exemplaren getikt. Hiermee verpulverden zij het dagrecord Houtduiven dat tot dan toe op  233.500 stond.

Telpost Vlagheide. Foto Dirk Eijkemans

Massale houtduiventrek over Telpost Vlagheide. Foto Dirk Eijkemans

 

Dirk vertelde: “Landelijk record verbeterd van de houtduif! Was 233.500!!! Geweldige dag gehad. Vandaag eens opgezocht hoe het zit met het zicht daar. We hebben ongeveer een zichtveld van 20 á 22 km! En we staan ongeveer 30 meter boven de rest omdat we dus op een oude vuilnisbelt staan wat een enorm goed zicht geeft over alle bossen en boomrijen heen. Vandaag geprobeerd tijdens de houtduiven-regen om die in ieder geval allemaal te tellen, de rest een beetje laten schieten tussen half 10 en 12 uur ongeveer. Het was 1 grote stroom van grote groepen over het landschap! Meeste over het oostelijke deel van de post. Vier groepen gehad van boven de 10.000. De rest van de dag zijn de graspieper en vink onderteld en geen tijd gehad voor verre groepen ganzen enz.”