De lezingen trokken volle zalen | Foto: Dries Oomen

Succesvolle Landelijke Dag

Vogelaars uit heel Nederland verzamelden zich zaterdag 29 november in het congresgebouw de Reehorst in Ede. Lezingen trokken volle zalen en vele ontmoetingen vonden plaats op de informatiemarkt waar mensen en organisaties uit de natuurwereld elkaar wisten te vinden. Kortom, we kijken terug op weer een erg geslaagde Landelijke Dag!

Met circa 2500 bezoekers was de Landelijke Dag gezellig druk te noemen. En met een record aantal stands, waaronder een flink aantal nieuwkomers, was de informatie- en boekenmarkt gevarieerder dan ooit. Door een ruimere opstelling van de stands en spreiding van lezingzalen, was er zelfs op de drukste momenten gelukkig nog genoeg plek om rustig bij te praten en bij stands te blijven staan.

Een fotoimpressie »

Lezingen terugkijken

Een aantal lezingen waren ook dit jaar zo populair dat ze herhaald werden op een later tijdstip. Gelukkig werden er bovendien nog genoeg interessante lezingen in andere zalen gegeven om alle bezoekers van goede verhalen te kunnen voorzien. Dank aan alle sprekers! 

De komende week plaatsen we zoveel mogelijk presentaties op ons SlideShare-account, waar geinteresseerden ze terug kunnen kijken. 

Bedankt voor de vrijwillige bijdragen! 

Dit jaar hebben we voor het eerst gevraagd om een vrijwillige bijdrage, en we zijn blij met alle donaties die we hebben ontvangen. Het helpt ons ook volgend jaar weer voor een onvergetelijke dag te zorgen! Uiteraard kun je ook nu nog een bijdrage doen.

Jeugdprogramma

38 kinderen deden dit jaar mee aan het jeugdprogramma, dat als thema Uilen had. Onder leiding van Henk Klaassen gingen de deelnemers van 8 tot 14 jaar op zoek naar vogels in het nabijgelegen bos. Daarna gingen ze braakballen pluizen. Alle kinderen kregen een prijs, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Meopta.

Vrijwilliger van het Jaar 

Haagse vogelaar Adri Remeeus is uitgeroepen tot Sovon vrijwilliger van het jaar. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een van de ‘supervrijwilligers’ die zich inzetten voor vogelonderzoek. Remeeus is al tientallen jaren zeer actief voor de vogels rond Den Haag. Omdat Adri dit jaar niet op de Landelijke Dag aanwezig kon zijn, had hij al eerder de prijs in ontvangst genomen, tijdens de ledenvergadering van zijn eigen Vogelwerkgroep Meijendel.

Vogelbalans

Aan het begin van de middag werd de Vogelbalans gepresenteerd, met dit jaar als thema Wetlands. Nederland is van grote internationale waarde voor vogels door het grote oppervlak aan  waterrijke gebieden. Veel gebieden voldoen echter nog niet aan de Europese beschermdoelen. Een eerder nieuwsbericht deze week gaat hier verder op in.  

Robert Kwak van de Vogelbescherming reageerde na de presentatie. “De Vogelbalans laat duidelijk zien dat het met onze watervogels de laatste tien jaar niet goed gaat. Dat gaat linea recta in tegen het gevoel van veel mensen dat het met watervogels in Nederland best goed gaat. We zien immers steeds meer ganzen en zoveel grote zilverreigers!” De volledige reactie van de Vogelbescherming is zaterdag via een persbericht verspreid.

Ben je lid van Sovon, dan krijg je de Vogelbalans thuisgestuurd. Je kunt hem ook zelf als pdf downloaden.

Download de Vogelbalans 2014 »

Evaluatie

De komende week zullen we een fotoimpressie delen. Heb je zelf foto’s of filmpjes die je wilt delen? Plaats ze dan op onze fanpage op Facebook, deel ze via Twitter (#ldsovon14) of mail ze naar ons.

Tot slot horen we graag wat je van de Landelijke Dag vond en stellen we het zeer op prijs als je de bezoekersenquête wilt invullen. Dit geeft ons waardevolle informatie voor toekomstige landelijke dagen. Onder de inzenders verloten we drie Sovon-wintermutsen.

Bezoekersenquête »

2015

Voor in je agenda: volgend jaar vindt de Landelijke Dag plaats op zaterdag 28 november.

Dank iedereen voor een geslaagde Landelijke Dag 2014!