Spreeuwenslaapplaats | Fotograaf Peter Verwoerd

Kwart miljoen spreeuwen geteld in het Bargerveen

Tijdens de herfsttelling in natuurgebied Bargerveen zijn deze week door Staatsbosbeheer ruim 250.000 spreeuwen geteld in en bij hun slaapplaats. Het 2.500 hectare grote hoogveenreservaat Bargerveen is daarmee één van de grootste slaapplaatsen van spreeuwen in Nederland. Tijdens de najaarstrek passeren naar schatting 30 miljoen spreeuwen ons land.

Samen met enkele vrijwilligers heeft boswachter Erik Bloeming de telling rondom de slaapplek uitgevoerd. Erik: “Ieder jaar overnachten er meer spreeuwen in het ‘Land van Koopman’ in het Bargerveen. De enige manier om deze hoge aantallen vast te leggen, is om ’s avonds tijdens het binnenvliegen van de groepen vanuit vier locaties rondom de slaapplaats te tellen. Na ruim 1 uur stond onze gezamenlijke teller op maar liefst 258.847 spreeuwen!” Dit enorme aantal spreeuwen onderstreept volgens de boswachter het belang van grote, goed beschermde rustgebieden.

Jaar van de Spreeuw

Al behoort de spreeuw tot de meest algemene soorten ter wereld, in Nederland neemt de soort sterk in aantal af. De precieze oorzaken van de achteruitgang zijn nog niet bekend. Mede daarom hebben Sovon en Vogelbescherming 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw. In 2014 willen we meer te weten komen over het broedsucces, het aandeel uitgevlogen jongen, en het gebruik van de slaapplaatsen. Staatsbosbeheer telt daarom tijdens cruciale momenten als de najaarstrek in grote natte natuurgebieden als het Bargerveen en Lauwersmeer.