Kraanvogels, Millingerwaard, nov 2014. Foto: Harvey van Diek

Kraanvogels op komst?

Dit najaar zijn we nog niet echte verwend met leuke aantallen overtrekkende Kraanvogels. Indien er wel trek was over Duitsland dan zagen wij er niet veel van omdat de wind uit west kwam. Wellicht dat we deze week toch iets van trek kunnen zien.

Gunstige weersvooruitzichten?

Komende dagen is de wind ZO tot Z én de kracht is 3. Daarnaast daalt de temperatuur overdag en ’s nachts. Weersomstandigheden die de Kraanvogels van Diepholz kunnen doen besluiten om te vertrekken naar het zuiden. Door de ZO-wind kan de trekbaan die normaal ten oosten van ons land loopt zich verplaatsen over het oosten van ons land.

Diepholzer Moor

Het gebied is special ingericht voor Kraanvogels. Het gebied plasdras waar de vogels kunnen slapen en in de omgeving zijn akkers aangelegd waar de vogels kunnen foerageren. Tijdens de laatste telling zijn 45.000 vogels gezien en naar het schijnt is daar nadien weer een en ander bijgekomen. In de eerste week van november in 2016 ging het om maar liefst 83.000 Kraanvogels en een week later was dat aantal meer dan gehalveerd.

Lac du Der en verder

Dat er al volop trek is moge duidelijk zijn. Volgens de fransen zaten er afgelopen zondag al meer dan 49.000 Kraanvogels bij het lac du Der, en zijn er al meer dan 75.000 in Spanje gearriveerd.

Ook bij ons slaapplaatsen

Een aantal natuurgebieden in ons land zijn voor de soort aangewezen voor Natura2000 omdat ze belangrijk zijn voor het pleisteren en slapen. Soms maar één maar ook wel meerdere nachten maken ze gebruik van het gebied om er te overnachten. Het gaat om gebieden in het oosten en zuidoosten van ons land https://www.sovon.nl/nl/gebieden Graag zien we de waarnemingen uit die maar ook andere gebieden van slapende Kraanvogels. Via https://portal.sovon.nl/portal/vacant/map/15 kun je een telgebied claimen om de slapende Kraanvogels door te geven. Detailinformatie wordt niet getoond op onze website om te verstoring zoveel als mogelijk te voorkomen. Lees ook de Telrichtlijnen/Slaapplaatsen op https://www.sovon.nl/nl/soort/4330.