Zo zien we ze graag: een groepje Pestvogels in de boomtop. Foto: Roely Bos (waarneming.nl)

Komen ze eraan?

Vanaf half oktober worden er weer Pestvogels gemeld. Aanvankelijk vooral losse vogels, vaak overvliegend. De laatste dagen echter ook in groepjes tot enkele tientallen.

Dat doet de hoop weer opvlammen op een heuse invasie...Maar laten we ons niet te snel rijk rekenen. Bijna iedere herfst komen er wel wat Pestvogels naar ons land. Ze worden het meest gezien langs de kust, op de Waddeneilanden en in Noordoost-Nederland. Net als nu (bekijk het kaartje van waarneming.nl).

Variabele start

Pestvogels in oktober zegt nog niet zo veel. Maar het kán het begin zijn van iets moois. Invasies in Nederland kunnen op allerlei momenten beginnen, in oktober-november, hartje winter of zelfs in februari. Als de populatiedruk groot is, de voedselbronnen in het noorden en oosten op zijn, de wind gunstig staat...enzovoort.

Een verzameling individualisten

De structuur binnen trekgroepen is nogal los. Individuele vogels kunnen heel verschillende beslissingen nemen (in een gebied met voedsel blijven of doorvliegen), zowel binnen een seizoen als tussen seizoenen onderling. Sommige verschijnen na een jaar op exact dezelfde plek, andere zwerven in allerlei richtingen.

Afwachten maar

Het is afwachten of er dit seizoen wat moois op het programma staat. Dat de aantallen trekkers bij Falsterbo (Zuid-Zweden) inmiddels het dubbele belopen van in een gemiddeld seizoen, met dagtotalen van boven de 500, stemt hoopvol.