Kuiken 5-Z in het Binnenveld. Foto: Ericwander.nl

Kievitkuiken uit Binnenveld al 50 kilometer verderop

Kuiken 5-Z van het Jaar van de Kievit deed iets bijzonders. Vanuit het onderzoeksgebied bij het Binnenveld verkaste het uitgerekend naar een ander onderzoeksgebied: de Beerse Overlaat in Noord-Brabant. Zulke terugvondsten zijn erg belangrijk voor het overlevingsonderzoek dat we dit jaar doen. Let dus op pootjes van Kieviten.

In dit Jaar van de Kievit doen we onderzoek naar de overleving van jonge kievitkuikens door ze te voorzien van een kleurvlag met individuele code. De kuikens worden vervolgens door een schare waarnemers gevolgd met telescopen (van Meopta) en camera’s. Het doel is om inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken voor de lage overleving van kievitkuikens tijdens de eerste weken van hun leven. 

Kuiken 5-Z

Eén van de onderzoeksgebieden ligt in het Binnenveld tussen Wageningen, Rhenen, Veenendaal en Ede. Daar werd op 10 mei door ringer Jaap Gijsbertsen een kievitkuiken geringd met metalen ring en codevlag 5-Z. Dit kuiken was toen ongeveer 3 weken oud. Het bleek nog niet mee te vallen om de kuikens met de codevlaggetjes met de telescoop te kunnen aflezen in het veld.  5-Z was één van de kuikens die in het Binnenveld nog verschillende keren werd waargenomen door de vele vrijwillige waarnemers. Sinds begin juni kon 5-Z vliegen en werd hij niet meer in het Binnenveld gezien...

50 kilometer verder

Tot er op 5 juli opeens een melding (met foto) kwam van Jaar van de Kievit-deelnemer Gerard van de Wouw. In onderzoeksgebied de Beerse Overlaat (Noord-Brabant) was een ‘vreemde’ Kievit gezien. Het bleek om kuiken 5-Z te gaan! Deze net vliegvlugge Kievit heeft dus zo’n 50 km afgelegd en is toevallig in een ander onderzoeksgebied geland en daar gezien. Een leuke waarneming van dit kuiken. Alhoewel het voor deze Kievit nog niet zo ver van huis is. Het vertrekt de komende winter wellicht nog verder zuidwaarts, misschien wel helemaal naar Spanje of zelfs Noord-Afrika! Hopelijk zien we 5-Z volgend jaar weer terug in het Binnenveld of de Beerse Overlaat.

Let op ringen

Het Jaar van de Kievit wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland, in samenwerking met Vogeltrekstation en LandschappenNL. Een gevlagd kuiken melden kan via het Vogeltrekstation.