Slechtvalk op de Petruskerk in Uden

Kerstcadeau voor Udense slechtvalken

Afgelopen zaterdag heeft de werkgroep Stootvogels van Vogelwacht Uden met succes een slechtvalkennestkast in een van de torens van de Udense Petruskerk geplaatst. Sinds een jaar huist een koppeltje slechtvalken in en rondom de torens van het markante kerkgebouw.

Nestkast op maat gemaakt

Om deze zeldzame valken de gelegenheid te geven hun eieren te leggen heeft het kerkbestuur in november toestemming gegeven om een voorziening in de toren aan te brengen. Deskundigen gaan er vanuit dat het niet lang zal duren voordat de slechtvalken dit nieuwe onderkomen in gebruik gaan nemen.
Voordat de operatie begon hebben werkgroepleden de situatie ter plaatste bekeken en de maten van de nis opgenomen. De geprefabriceerde nestkastconstructie is vervolgens in losse onderdelen via de vele steile wenteltrapjes, stalen- en houten ladders naar een hoogte van 75 meter gebracht. In totaal zijn daarbij 7 verdiepingen en 165 traptreden overbrugd. Vanwege de lastige omstandigheden heeft het ruim een halve dag geduurd voordat de constructie definitief was bevestigd. Volgens coördinator Peter van de Braak van Vogelwacht Uden was het er behoorlijk donker en moesten er zaklampen en een noodstroomvoorziening worden ingezet. “Vanaf dit hoge punt kunnen de Udense slechtvalken de Veghelse slechtvalken, die op de CHV-toren hun onderkomen hebben, in de gaten houden. Er broeden in onze regio ook slechtvalken in De Mortel, Megen, Veldhoven en op het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch”, aldus Van de Braak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoge snelheden

De zeldzame slechtvalk is een supersnelle jager die met snelheden tot wel driehonderd kilometer per uur zijn prooi uit de lucht grijpt. Deze oorspronkelijke rotsbewoner broedt bij voorkeur op hoge gebouwen. De laatste jaren is de populatie in Nederland weer wat gegroeid waarbij het over zo’n honderd broedparen gaat. Van de Braak: “door het plaatsen van nestkasten op hoge industriële gebouwen en kerk- en TV-torens proberen we deze spectaculaire roofvogel van de ondergang te redden.” Voor meer informatie over slechtvalken kijk op de website van de slechtvalkenwerkgroep.

Contact

Vogelwacht Uden, José Escher, telefoon: 0412-650180