Bijna vliegvlugge Spreeuwen in nestkast 1 van het onderzoek. Foto: Jan Schoppers

Jonge Spreeuwen vliegen uit

Op woensdag 16 mei maakte ik een ronde om Spreeuwen te ringen met René Aveskamp en Herman Paul van de Edese Golfclub bij Papendal. De meeste jongen in de nestkasten waren rond de 14 dagen oud. Dat betekent dat eind mei de groepen jonge en bedelende Spreeuwen niet van de lucht zijn. Dit voorjaar onderzoek ik voor het vijfde jaar op rij de broedresultaten van de Spreeuwen langs de golfbaan. Daarmee startte ik in 2014, het Jaar van de Spreeuw.

Door Jan Schoppers

Op gemiddeld 5,6 eieren per legsel vliegen er dit jaar 4,8 jongen uit op de golfbaan. 24 legsels die ik volgde waren succesvol. De eerste eileg zal rond 11 april geweest en dat is bijna 10 dagen later dan de vroege jaren 2014 en 2016. Maar iets eerder dan in 2015 en 2017. 

Predatie

13 gecontroleerde kasten bevatten geen nesten (meer). In diverse kasten lagen nu geen eieren meer of waren legsels verlaten. Een aantal deksels stond zelfs open. Daarnaast waren er bij één kast duidelijk sporen van predatie: afgebeten veren in en buiten de kast. Waarschijnlijk het werk van een marter, hoewel andere predatoren (eekhoorn, specht, Zwarte Kraai) niet zijn uit te sluiten. In de afgelopen vier jaren hadden we nauwelijks predatie. Dit scheelt zo minimaal 50 jonge Spreeuwen. Er zijn deze keer maar 115 jongen geringd.

Voedsel

Vooraf heb ik een ronde gemaakt over Papendal om te kijken of ik het aandeel geringde Spreeuwen kon bepalen. Er waren echter maar weinig volwassen Spreeuwen te zien. De greenkeepers  van de golfbaan gaven aan dat ze dit jaar (nog) weinig emeltenschade en sloopwerk van de grasmat door kraaien zien. Wel zag ik dat diverse Spreeuwen in de weer waren met meikevers en groene rupsen. Die voedzame hapjes zijn vooral te vinden op eikenbladen. 

Meer informatie

Spannend is nu of en hoeveel tweede legsels er zullen zijn in de komende maand. Lees hier meer over de Spreeuw.