Foto: Albert de Jong

Jonge Spreeuwen tellen met app

Op verschillende plekken in Nederland zijn al jonge Spreeuwen uitgevlogen. Zwermen met jonge en volwassen vogels foerageren op de pas gemaaide graslanden. Tijd om weer jongentellingen te doen, net als in 2014. 

Om inzicht te krijgen in jongenpercentages en of deze regionaal verschillen, lanceerden we in het Jaar van de Spreeuw een app en mobiele website. Die is bedoeld om een telling van het aantal volwassen en jonge Spreeuwen in te voeren. In totaal kwamen er bijna 400 jongentellingen binnen, die we graag vergelijken met tellingen uit dit voorjaar. Vanaf nu tot en met 15 augustus kun je de app weer uit het vet halen en gaan tellen.

Hoe werkt het?

Je telt zoveel groepen als je wilt en geeft enkel de locatie, datum en aantal volwassen en jonge Spreeuwen door. Je kunt je telling meteen in het veld invoeren via de app of mobiele site. Daarin is ook te zien wat de verschillen tussen volwassen en jonge Spreeuwen zijn.

2015: voorjaar van de Spreeuw

Net als in 2014 volgen we het broedseizoen van de Spreeuw dit voorjaar op de voet. Onder meer op het terrein van de Edese Golf Club, waar Jan Schoppers en Frank Majoor de nestkasten controleren. Iedereen die een nestkast van een Spreeuw heeft, kan waardevolle gegevens inleveren door een nestkaart in te vullen.