Foto: Fred Hustings

Jonge spechten laten zich horen

Jonge Grote Bonte Spechten laten zich momenteel volop horen. Met name in oudere bomen langs bospaden kun je het ritmitsche gepiep horen. Voor broedvogeltellers is dit dé tijd om een duidelijk overzicht te krijgen van de territoria. 

Veldmedewerker Michel Klemann inventariseert dit voorjaar een groot deel van de bossen op de Sallandse heuvelrug. Sinds deze week hoort hij met name langs de bospaden, waar de meeste oude bomen staan, het gepiep van jonge Grote Bonte Spechten. Een opvallend geluid (fragment). Klemann: "In de vroege ochtend roepen ze nog niet zo actief, maar als het warmer wordt en de oudervogels insecten voor ze kunnen vinden neemt hun roepactiviteit toe. Bij benadering van een nest reageren de jongen op de herrie. Ze denken dat je een oudervogel bent met voer."

Broedcode 16

Bijna alle nesten vindt Klemann langs bospaden. Daar staan oudere bomen zoals de Amerikaanse eik, die de Grote Bonte Specht geschikt vindt. Een nest met grote jongen hoor je op flinke afstand. Je vult broedcode 16 (nest met jongen) in en je hebt het sluitstuk van het territorium te pakken.