(c) Vogelwacht Uden

Jonge Slechtvalken geringd in Veghel

Succesvol broedgeval Slechtvalk op CHV toren

Afgelopen week heeft ringer Peter van Geneijgen drie jonge slechtvalken geringd in Veghel. “Nadat op de 65 meter hoge mengvoedersilo van Agrifirm vorig jaar al een koppel met succes heeft gebroed, waren de verwachtingen voor dit jaar hooggespannen”, aldus een glunderende Peter van de Braak van Vogelwacht Uden. “We moesten snel een ringer regelen omdat de jonge vogels groter waren dan we dachten. Het bleek hier om twee mannetjes en een vrouwtje te gaan. Ze verkeerden in een uitstekende conditie.”

Broedend in nestkast

Vogelwacht Uden heeft ruim drie jaar geleden, in overleg met de CHV -dat inmiddels Agrifirm heet- een slechtvalknestkast aan de dakrailing van een van de mengvoedersilo’s geplaatst. “Omdat hier regelmatig slechtvalken werden gesignaleerd, was dit voor ons aanleiding om hier een geconstrueerde nestkast te plaatsen.” De slechtvalk is een snelle jager en kan met gemak snelheden tot wel driehonderd kilometer per uur halen. Van de Braak vertelt: “We zagen op het dak diverse kadavers van duiven, kraaien en spreeuwen liggen. Daar zijn ze verzot op. Nadat we de nestkast hadden geopend zagen we de enorme jonge vogels zitten. Ze namen direct een aanvalshouding aan, waarbij ze zelfs met hun scherpe klauwen venijnig kunnen uithalen. Een voor een zijn de jongen uit de kast gehaald, waarna ze werden geringd en opgemeten. Na het ringen werden de valken weer teruggeplaatst in de kast."

Individueel te herkennen

De laatste jaren neemt het aantal slechtvalken weer wat toe. Het plaatsen van kunstmatige nestkasten op hoge torens of gebouwen draagt daar toe bij. Door het aanbrengen van ringen zijn de valken individueel te herkennen. Zodoende kan men gegevens verkrijgen over onder andere leeftijd, paarvorming, leefwijze en trekgedrag. Voor meer informatie over slechtvalken en live beelden, kijk op www.beleefdelente.nl. Of neem telefonisch contact op met coördinator Peter van de Braak, telefoon: 0413-253586.

www.vogelwachtuden.nl