Het Korenburgerveense paar in 2016. Foto: Jan te Gifel

Jonge Kraanvogels in de Achterhoek

In 2016 heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar een paartje Kraanvogels genesteld in het Korenburgerveen, Winterswijk. Ook vorig jaar hebben medewerkers van Natuurmonumenten jonge Kraanvogels waargenomen, maar net als in 2015, zijn de jongen niet tot wasdom gekomen.

Door Pim Leemreise, DC Achterhoek

Waren de jongen in 2015 al naar enkele dagen spoorloos, in 2016 leek het langere tijd goed te gaan, totdat het paar na 10 dagen toch weer zonder jongen in de randzone opdook…zonder jongen.

Tweede poging

Niet lang na het mislukken was het vrouwtje (man en vrouw van het Winterswijkse paar zijn individueel herkenbaar) weer verdwenen en was het paar met een vervolglegsel gestart. Uit dit legsel zijn geen jongen geboren, want ruim door de ‘berekende’ uitkomstdatum stonden pa en ma al weer buiten het veen.

Kraanvogels zien?

De broedplaatsen van de Kraanvogels in het Korenburgerveen, maar ook in de andere broedgebieden in Overijssel en Drenthe zijn veelal ontoegankelijk en het is niet wenselijk dat mensen die terreinen zonder toestemming bezoeken om Kraanvogels te zien (en daar wordt ook streng op gecontroleerd; eerst een bon, dan verder praten). En dat hoeft ook niet. Zo moeilijk als de dieren te zien zijn in de veen- en heidegebieden, zo goed en makkelijk laten ze zich zien op ‘turbograslanden’ rondom de broedplaatsen. Voor de broedtijd zijn paren te zien en tijdens de broedtijd is afwisselend man of vrouw veelvuldig aanwezig buiten het broedgebied. Gewend aan het verkeer dat over de wegen rijdt, zijn ze vaak goed waar te nemen vanaf de openbare weg.