Purperreiger. Liefst 427 trekkers over telpost Dordtse Biesbosch op 8 september 2014. Foto: Bas Verhoeven

Jaarverslag 2014 Trektellen

Bijna 30.000 teluren in één jaar…de Nederlandse trektellers weten van wanten. Hun bevindingen in 2014 zijn bondig samengevat in een jaarverslag.

Het was, zoals alle jaren, een bijzonder jaar voor trektellers. De weersomstandigheden waren ditmaal heel anders dan in het voorgaande jaar. Geen koud voorjaar, maar juist een ongewoon warme lente. Ook in het najaar konden de handschoenen lang uitblijven.

Vele bijzondere fenomenen
Trektellers weten dat je meestal lange uren moet maken om af en toe beloond te worden met wat spektakel. Maar de beloning mocht er dit jaar zijn! Grote groepen Ooievaars, een nieuw dagrecord Purperreigers, duizelingwekkende aantallen Houtduiven en Kraanvogels…

Jaarlijkse verschillen
Steeds weer valt het op dat de aantallen trekvogels van allerlei soorten jaarlijks sterk kunnen verschillen. Zo waren in najaar 2014 Kramsvogels relatief schaars terwijl Zanglijsters en Beflijsters juist veel gezien werden.

Intermezzo’s
De tekst van het jaarverslag wordt doorbroken door twee intermezzo’s. Peter Meininger vertelt over de vernieuwde telpost Breskens, Rinse van der Vliet neemt de trek van Vinken op de Haagse telpost De Vulkaan onder de loep.

Meer lezen
Het jaarverslag 2014 is hier te downloaden. Het verslag over 2013 vind je op deze plek.