Gemengde groep zwemeenden, voornamelijk Wintertalingen. Katwijk, 25 november 2012. Foto: Sjaak Schilperoort (Trektellen.nl)

Invallende vorst: enkele vogelsoorten trekken weg

Na een recordzachte december leek de winter verder weg dan ooit. Maar daar denken ze in het noordoosten van het land inmiddels anders over.

Er zijn bizarre temperatuurverschillen binnen het land. Terwijl het in het zuidwesten 8 graden is, niets aan de hand, is het in het noordoosten van het land beneden nul en heerst code rood: ijzel op uitgebreide schaal. Noordoost-Nederland vormt momenteel de voorste begrenzing van een stagnerend koudefront dat in het oosten en noorden van Europa voor een enorme temperatuurdaling zorgde.

Verplaatsingen over land en boven zee
Het was te verwachten dat de naar ons land opstomende kou tot verplaatsingen van vogels zou leiden. In het binnenland is lokaal stevige trek opgemerkt van ganzen (op 4 januari 5163 Kolganzen over Wildervank en 2860 Brandganzen over Beijum, Groningen) en Kieviten (4431 ex. over Wildervank, 4 januari). Deze verplaatsingen bleven beperkt tot het noordoosten. Opvallende vorsttrek van bijvoorbeeld Veldleeuwerik en Kramsvogel bleef tot nu toe uit. Aan zee vallen vooral de aantallen trekkende zwemeenden op. Zo passeerden bij Noordwijk, Bloemendaal, Scheveningen en Den Haag op 3 en 4 januari 2016 dagelijks 350-900 Wintertalingen per telpost.

Kortstondig gebeuren?
Nog geen enorme verplaatsingen dus, en de weersverwachting suggereert dat de kou zich weldra weer zal terugtrekken uit het noordoosten van het land. Maar er hoeft maar weinig te gebeuren of ijs en sneeuw keren terug, de winter is nog niet voorbij...