European Bird Census Council

Internationale vogelmonitoring

Vogels houden zich niet aan landsgrenzen. Het is daarom belangrijk om landelijke trends in breder perspectief te plaatsen.

Sovon is onderdeel van de European Bird Census Council (EBCC), de koepelorganisatie van vogelmonitoring en atlaswerk in Europa. Met onze betrokkenheid bij de EBCC willen we vogelmonitoring op Europees niveau verbeteren.

Europa breed monitoren

Verspreid over 28 landen zijn er in totaal meer dan 15.000 tellers die bijdragen aan het Europa-wijde monitoringsnetwerk (Pan-European Common Bird Monitoring Scheme). Nederland levert als een van de landen met de meeste tellers een grote bijdrage aan het netwerk.

Landen die hun nationale monitoringsgegevens delen voor het Europa-wijde monitoringsnetwerk. Cirkel grootte geeft hoeveelheid tellers weer per land. Brlík et al. 2021 (Scientific Data): https://www.nature.com/articles/s41597-021-00804-2

Landen die hun nationale monitoringsgegevens delen voor het Europa-wijde monitoringsnetwerk. Cirkel grootte geeft hoeveelheid tellers weer per land.
Brlík et al. 2021 (Scientific Data): https://www.nature.com/articles/s41597-021-00804-2

EBCC nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt EBCC een nieuwsbrief uit (lees hier de laatste editie). In de nieuwsbrief worden de belangrijkste inzichten uit de verschillende Europese monitoringsnetwerken gedeeld. Ook blijf je zo op de hoogte van alle actualiteiten, publicaties en evenementen van EBCC.

Abonneren kan hier.

Bird Census News

Naast de nieuwsbrief heeft EBCC ook een nieuwe editie van het tijdschrift Bird Census News uitgebracht. Daarin vind je verscheidene (wetenschappelijke) artikelen over monitoringsprogramma’s in andere Europese landen. Zo kun je er lezen hoe de overwinterende vogels in Rusland worden geteld en hoe ganzen monitoringsgegevens vanuit heel Europa worden samengevoegd voor nieuwe inzichten.

EBCC-congres 2022

Van 4 tot en met 8 april vindt het 22ste EBCC-congres plaats in Luzern, Zwitserland. Het congres wordt iedere drie jaar georganiseerd met als doel om mensen die betrokken zijn bij monitoring, onderzoek en bescherming van vogels uit heel Europa bij elkaar te brengen. In navolging van het uitkomen van de Europese broedvogelatlas wordt het thema van het congres “Beyond the Atlas: challenges and opportunities”.

Meer informatie en aanmelden voor het congres kan op https://www.ebcc2022.ch/.