Foto: Harvey van Diek

Infomiddag pesticiden-onderzoek

Anne Kwak doet  bij de Radboud Universiteit onderzoek naar de effecten van systemische pesticiden op insecten, en hoe dit doorwerkt op broedsucces en overleving van insectenetende zangvogels. Daarbij wordt ze geholpen door Sovon-veldmedewerkers en vrijwilligers.

Eerste veldseizoen

Inmiddels zit het eerste veldseizoen er op, en komen de eerste data binnen druppelen. Op 29 oktober wordt er daarom bij Vogelbescherming Nederland in Zeist een bijeenkomst georganiseerd waar ze aan alle betrokkenen vertelt over het verloop van haar eerste veldseizoen. Hoe is het gegaan, was het een goed seizoen, wat kan er beter? Ook zal één van haar studenten kort iets vertellen over wat we al kunnen met de data die we nu hebben. Zij gebruikt hiervoor nest- en ringgegevens van de boerenzwaluw als case study. Inmiddels zijn alle vrijwilligers die dit jaar hebben meegeholpen met het veldwerk, via CES, RAS of Nestkaarten, uitgenodigd.

Ook volgend jaar

Maar ook volgend jaar kun je haar weer helpen bij haar onderzoek, nieuwe vrijwilligers en onderzoeksgebieden zijn van harte welkom. Vandaar hier de oproep voor geïnteresseerden die meer willen weten en mogelijk mee willen helpen in 2017 om zich aan te melden voor deze bijeenkomst (stuur een mailtje aan a.kwak@science.ru.nl). Het gaat hierbij om onderzoek aan de boerenzwaluw, spreeuw en kleine karekiet. Werkzaamheden bestaan uit het ringen van nestjongen, het volgen van nesten via Nestkaart, het filmen van nesten, het vangen van insecten middels insectenvallen en het nemen van watermonsters voor pesticide metingen. Meer hierover tijdens de bijeenkomst.

Waar: Vogelbescherming Nederland, Boulevard 12, 3707 BM Zeist
Wanneer: 29 oktober van 12.30 tot 17.00 uur

Ook Landelijke Dag

Mocht je verhinderd zijn op 29 oktober maar toch interesse hebben: Anne staat ook op de Landelijke Dag.