Witvleugelstern,dit jaar weer talrijker. Foto: Harvey van Diek

Influx Witvleugelstern op komst?

Momenteel worden er aardig wat Witvleugelsterns gezien in het land, zo blijkt o.a. uit meldingen via Waarneming.nl. Zou een herhaling van het spectaculaire optreden in 2007 erin zitten?

De wel bijzonder fraaie Witvleugelstern, in ons land voor het eerst waargenomen in 1942, werd lange tijd beschouwd als dwaalgast. Sinds de jaren tachtig verschijnen ze jaarlijks, het meest in mei (binnenland) en juli-september (vooral IJsselmeergebied). Meestal gaat het om maximaal enkele tientallen exemplaren, een enkele maal veel meer.

Grootste influx ooit
In 1997 wisten vogelaars niet wat ze overkwam. Er verschenen toen enkele honderden Witvleugelsterns tijdens de voorjaarstrek. Dat was echter nog niets vergeleken met het optreden precies tien jaar later. Toen ging het om meer dan 1000 exemplaren.

Het eerst in het noorden
Het spektakel in 2007 begon vanaf 14 mei, toen groepen tot enkele tientallen in het noordoosten van het land opdoken, met name in Groningen en Drenthe. Enkele dagen later was ook het midden van het land aan de beurt. Het zuidoosten kwam er wat bekaaid vanaf. Eind mei waren de grootste aantallen verdwenen, op weg naar de broedgebieden. Die strekken zich oostwaarts uit vanaf Polen.

Broedgevallen
Heel bijzonder in 2007 waren de vier broedgevallen. De eerste voor ons land, althans wat 'zuivere' paren betreft. In 1979 had namelijk al eens een Witvleugelstern, gepaard met een Zwarte Stern, een broedpoging gedaan die echter mislukte.

Herhaling?
Het is uiteraard veel te vroeg om te speculeren over een herhaling van het optreden in 2007. Maar het is hoe dan ook wel opvallend, dat er nu weer zo veel Witvleugelsterns gezien worden.
Lees meer over de grote influx van 2007 en de broedgevallen in dit artikel in Sovon-Nieuws.