IJsvogelnestpijp onder zeecontainer. Foto: Erik de Wilde

IJsvogelnestkast

Erik de Wilde schreef het volgende:

Een paar jaar geleden heb ik onder een zeecontainer, die drijft op grote blokken, drie zelfgemaakte nestkasten voor ijsvogels gemaakt.

Ik was ze wegens geen succes al vergeten, maar zag dit jaar in augustus bij toeval dat in alle drie een gang gegraven was. Ik heb daarna één keer een ijsvogel eruit zien komen en er vloog nu ook minimaal één jong. Eind september heb ik het zand vervangen en in twee gangen heeft een nest gezeten. De gangen waren ongeveer een meter lang.

PVC-pijp

Één kant van de ‘steiger’ is met trespaplaat tot op het water afgedicht, de andere kant is open. Op ongeveer driekwart meter hoogte zijn drie gaten geboord en daarachter is een pvcpijp ø125 mm, lang 1,3 meter, bevestigt met een schroefdop op het eind.

Zand

Het oude zand haal ik eruit met een ø80 mm pvcpijp waarvan over driekwart meter een helft eraf gezaagd is. Op die manier gaat het nieuwe zand er ook in. In de ø80 pijp, inbrengen, en aan het eind de pijp een halve slag draaien en er weer uit halen. Op de andere kant van de vulpijp ø80 zit een dop, daarmee duw ik het zand aan. Het laatste zand wordt met een tuinschepje aangebracht en met de hand aangeduwd. Regen spoelt merkwaardig genoeg maar weinig zand weg.

Truc geleerd

Ik ben benieuwd of de ijvogels het kunstje nu blijvend geleerd hebben.

Onder een brug

Ik schrijf u dit omdat de nestkast afwijkt van wat op het internet is te vinden. Het zou meer toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld onder een brug.

Erik de Wilde