Huiszwaluwtil. Beeld: Vogelbescherming

Huiszwaluwtil in je regio? Geef de bezetting door

Er zijn er al bijna 150 in Nederland: zogenaamde huiszwaluwtillen. Langzaamaan weten ook de Huiszwaluwen deze tillen te vinden, al is de bezetting nog laag (15% was in 2015 bezet). Op sommige plekken werken tillen goed als vervangende woonruimte.

Tot en met 2015 werd de bezetting van deze tillen jaarlijks goed bijgehouden door Will van Berkel en wijlen Wilfried de Jong. Ze maakten jaarlijks een overzicht (zie onder publicaties op deze pagina). De coördinatie viel weg en in 2016 en 2017 verscheen er geen overzicht meer. Daarom plaatsten we vorig jaar een oproep voor een nieuwe coördinator in Sovon-Nieuws.

Nieuwe coördinator - geef de bezetting van de til door

Gelukkig meldde Hans Willemsen zich aan als nieuwe contactpersoon. Hans wil in samenwerking met Will van Berkel de handschoen oppakken. Gert Ottens is contactpersoon bij Vogelbescherming. En om maar meteen door te pakken willen zij graag weten van huiszwaluwtillen die in 2016 of 2017 nieuw zijn geplaatst en hoeveel nesten er bezet waren. Daarnaast horen ze graag de locaties van tillen die dit jaar al zijn (of nog worden) geplaatst. Bij een bezetting van 0 nesten horen ze het ook graag.

Deze informatie – of andere opmerkingen of vragen over de monitoring van huiszwaluwtillen - kan worden gestuurd naar het centrale mailadres van de bovenstaande personen. Bedankt vast voor de medewerking!

Binnenkort meer over tillen

In opdracht van Vogelbescherming en in het kader van het Jaar van de Huiszwaluw heeft Sovon de bezetting van de tillen tot en met 2015 geanalyseerd. Binnenkort verschijnen de resultaten daarvan in een artikel in het vakblad De Levende Natuur