Tijdens de balts piepende en knorrende Houtsnip. Foto: Pieter Hilgeman (Waarneming.nl)

Houtsnippen tellen: hoe en wanneer

De leembossen in het midden van Noord-Brabant vormen een belangrijk broedgebied voor Houtsnippen. Ze huisvesten waarschijnlijk meer dan 100 territoria, ofwel 3-4% van de Nederlandse broedpopulatie.

Het is echter lastig om een goed beeld te krijgen van de aantallen en van veranderingen daarin. Enkele tientallen vogelaars hielpen mee om meer inzicht te krijgen in de beste en meest praktische manier van tellen.

Baltsende mannetjes tellen
Houtsnippen hebben een boeiend huwelijksleven waarbij ieder baltsend mannetje niet noodzakelijkerwijs gelijk staat aan een broedend vrouwtje. Maar baltsende mannetjes zijn wel de enige sleutel om op relatief eenvoudige wijze inzicht te krijgen in de aanwezige aantallen. In grote bosgebieden kan dat tellen het beste plaatsvinden met simultaantellingen op vaste telpunten in de avondschemer.

Lange baltsperiode
De balts begint in een zacht voorjaar half maart en houdt aan tot half juli. De meeste activiteit speelt zich af in de tweede helft van mei en in juni. In een koud voorjaar, zoals in 2013, verschuift de periode en valt de piek pas eind juni.

Lezenswaardig verslag
Arno Braam en Simon Teerink maakten een verslag van de ervaringen in het 'Groene Woud'  bij Boxtel en Liempde in 2013 en 2014, twee heel verschillende voorjaren. Ze komen met aanbevelingen voor de beste manier van tellen. Een mini-handleiding voor andere vogelaars of vogelwerkgroepen, die in een houtsniprijke omgeving zitten en deze mysterieuze bosbewoner op de kaart willen zetten.

En nog meer leesvoer
Ook de moeite waard zijn de bevindingen van Rob Bijlsma, op de Zuidwest-Veluwe, waar Houtsnippen schaars geworden zijn.