Deze niet zo hoge stip had iedereen natuurlijk onmiddelijk herkend als Rode Wouw met ruiende staart. Maar hoe zit het met de echte stippen, nauwelijks met het blote oog op te pikken?

Hoge stippen en ouder wordende vogelaarsogen

Het verminderende gehoor van ouder wordende vogelaars is al verschillende malen onderwerp geweest van studies. Boeiende materie voor een organisatie van vogeltellers waarvan de gemiddelde leeftijd gaandeweg opkruipt. Maar hoe zit het met de ogen?

Ook de ogen ontkomen niet aan aftakeling. Dat merkte zelfs Rob Bijlsma, roofvogelspecialist gezegend met een arendsblik. Hij kwantificeert zowat alles in zijn leven, en dus ook de hoogte waarop hij (met het blote oog) roofvogels ontdekt. Dat zette hij op rij voor de periode vanaf 1972, over een totaal van 1752 observatieuren in de periode 1 juli - 20 augustus. Hij concludeerde dat hij omstreeks de eeuwwisseling zijn vermogen begon kwijt te raken om hele hoge stippen in de lucht te ontdekken. Hij geeft aan om hoeveel procent van de data het gaat en geeft ook tips om het verlies zo veel mogelijk te beperken.

Een aanrader voor jong en oud, te lezen in De Takkeling, het tijdschrift van de Werkgroep Roofvogels Nederland.