Heggenmussen laten al weer flink van zich horen. Foto: Peter Eekelder

Hoezo horrorwinter, een gouden winter!

In het najaar kwamen berichten in de media over de horrorwinter die ons te wachten stond. Het pakte allemaal heel anders uit. Ik weet het, je moet niet alles geloven wat er in de media komt. Maar dat men (wie?) er zo ver naast zou zitten dat verwacht je niet.

Door Jan Schoppers, Sovon-ambassadeur Gelderland

Koning winter heeft zelfs geen speldenprik uitgedeeld. In Centraal-Europa was het wel winter, veel sneeuw, maar voor een echte horrorwinter moest je naar Amerika. In Engeland beleven ze een zondvloed door de overvloedige regen. Bij ons was er totaal geen reuring in deze winter, wat ik toch wel jammer vind. Velen zijn het niet met me eens, zie ook het stukje van Roel Schwartz, en onze standvogels hoor je ook niet klagen. De afgelopen weken zongen die al weer het hoogste lied.

Tevens was het een mastjaar van beuk en eik, dus voor veel bosvogels óók een gouden winter. Dit moet wel goed uitpakken voor de aantallen van de standvogels dit voorjaar. Of zijn er andere factoren die roet in het eten gooien, zoals droogte, kou of weinig rupsen? We gaan het allemaal zien dit voorjaar. Heb je een bericht of stukje voor deze nieuwsbrief en wil je andere daar deelgenoot van maken, mail het me toe! Veel plezier in het veld.

Contact

Jan Schoppers, jan.schoppers@sovon.nl