Een telling is meestal het beste met de fiets te doen. Dat is ook nog eens gezond. Foto: Peter Eekelder

Hoeveel Kepen blijven er overwinteren?

Een rondje fietsen en vogels tellen langs de Seedyk bij Oosterbierum, rond het Naardermeer of in het Hulkensteinse bos? Dit zijn zomaar drie routes uit het PTT-project. En ze hebben nog geen teller. In december kun je (weer) meedoen aan dit landelijke project. Net als meer dan 500 andere vogelaars.

Om de trends van wintervogels te volgen die niet aan water gebonden zijn, bestaat al sinds 1978 het project Punt Transect Tellingen (PTT): vanaf 20 vaste punten langs een route tel je 5 minuten lang alle soorten. En dat één keer per jaar: in de tweede helft van december. Kijk in het filmpje hieronder hoe het werkt.

Hoe werkt het?

Vacante routes

Je kunt op dit kaartje zien welke routes er nog niet geteld worden. Als je geregistreerd bent als waarnemer bij Sovon, kun je de route meteen claimen. Met één telling in december draag je al bij aan belangrijke monitoring van wintervogels.

Binnenkort meer…

Al die telgegevens belanden natuurlijk niet in een zwart gat. We doen er wat mee! Coördinator Willem van Manen analyseert elke winter de getallen van één of meerdere soorten. We delen die verhalen in nieuwsbrieven en in filmpjes met jou als teller. Daarvan leer je veel over het voorkomen van de soort. Binnenkort meer over de Keep en Vink…

Door Albert de Jong