MUS-teller Peter Pennock tijdens een avondtelling | Foto: Nico de Bont

Het twaalfde jaar MUS staat in de startblokken

Het Meetnet Urbane Soorten gaat alweer het twaalfde jaar in. Vorig jaar hadden we een aantal nieuwigheden namelijk de gratis MUS-cursus en Avimap. Recent zijn er enkele tientallen postcodegebieden op vacant gezet. Wellicht die van jou!

Door: Jan Schoppers, Meetnetcoördinator MUS

 

Opzet MUS

MUS is opgezet door Sovon en Vogelbescherming voor het monitoren van de aantalsontwikkeling en verspreiding van (algemene) broedvogels. Geteld worden gehuchten, dorpen en steden maar ook industrieterreinen en havens. De methode is eenvoudig en kost weinig tijd (3 tellingen/voorjaar) en wordt gedaan via een 5 minuten punttelling (8-12 telpunten per postcodegebied). Met weinig moeite doe je mee in een landelijk meetnet en je bent nuttig bezig.

Doe mee! Tel je eigen postcodegebied

Landelijk zien we een goede deelname maar overal zijn nieuwe tellers welkom. Recent zijn ook postcodegebieden op vacant gezet en wellicht is die van jou daar ook bij. In een aantal provincies zijn nieuwe MUS-tellers bijzonder welkom. Het gaat om Friesland, Groningen (vooral buiten de stad), Drenthe, Flevoland, Limburg en Zeeland. Je kunt zien waar vacante telgebieden zijn in je dorp, gemeente of stad en je eigen telgebied claimen. Ik zie je aanmelding met veel plezier tegemoet.  De drie telperiodes zijn 1-30 april, 15 mei-15 juni (beide vroege ochtend) en 15 juni-15 juli (avond). Een telling duurt 1,5-2 uur en dus maximaal 6 uur per voorjaar.

Meer informatie over dit project en ook de nieuwe en gratis online MUS-Cursus, Avimap en de laatste trends en MUS-Nieuwsbrief kun je vinden op de speciale MUS-pagina.

Stadsvogelindicator

Naast dat we meer te weten komen over de trends en verspreiding is er ook een nieuwe toepassing namelijk www.stadsvogelindicator.nl Binnenkort worden de resultaten uit 2017 ook toegevoegd aan deze benchmark. Je kunt voor je dorp, gemeente of stad zien, indien geteld, hoe een soortgroep het doet in vergelijking met de rest van Nederland. In welke delen doen de huizenbroeders het goed en waar niet. Interessant voor waarnemers maar ook voor gemeente, deelraad, waterschap of woningbouwvereniging.  

P.s. Wil je ook zo’n hesje als op de foto, ga dan naar onze webwinkel