Groepje IJslandse Grutto's boven de slaapplaats. Voorop vliegt een zomerkleed mannetje. Doto: Albert de Jong

Grutto's tellen, het mag nog even

Er zijn al 55 slaapplaatsen van Grutto's geteld en ingevoerd in april. Tellen kan nog tot en met de avond van 13 april. Let daarbij ook op IJslandse Grutto's. 

Traditiegetrouw levert de apriltelling altijd wat minder vogels op dan die in maart, maar er zijn nog steeds slaapplaatsen van meer dan 500 vogels. Op het onderstaande kaartje is te zien in welke regio's de slaapplaatsen al zijn geteld. Het zwaartepunt ligt op de grote, natte gebieden, zoals de Grutte Brekken (Fr), de Waverhoek (Ut)en polder Hardenhoek (NB).

We missen momenteel nog gegevens uit het westen van Zuid-Holland (Starrevaart bijvoorbeeld) en van een paar gebieden in Noord-Holland. Hopelijk bezoeken ook daar de tellers deze week hun slaapplaats nog even. Tellen kan nog tot en met 13 april.

Let op IJslanders

Op enkele slaapplaatsen hebben de tellers onderscheid gemaakt tussen 'onze' Grutto's limosa en IJslandse Grutto's islandica. Veel van de lokale Grutto's slapen nu al dichtbij de broedgebieden en foerageren daar overdag in de weilanden. IJslandse Grutto's blijven doorgaans de hele dag op het slik foerageren. Het is niet altijd eenvoudig om het onderscheid te zien, zeker als het gaat om nog niet volledig doorgeruide vrouwtjes van islandica. Mocht je als teller dichtbij de slapers kunnen staan en een goede indruk krijgen van beide ondersoorten, voer ze dan apart in. Meer informatie over de verschillen lees je in deze discussie

Wil je een slaapplaats tellen?

Weet je een slaapplaats te vinden die je graag wil tellen, maar waarvan je niet zeker weet of deze geteld wordt? Via de invoer > slaapplaatsen > vacante gebieden > inzoomen en klikken, zie je of de slaaplaats al bekend is en welke gebieden er nog vacant zijn.