Grutto's (vooraan man IJslandse) in vlucht. Foto: Albert de Jong

Grutto's, Kemphanen en Scholeksters op slaapplaatsen tellen

Tot en met 25 maart loopt de telperiode van de eerste slaapplaatstelling van Grutto's, Kemphanen en Scholeksters. Trotseer je de kou weer en tel je hun aantallen 's avonds op de slaapplaats? 

Ondanks dat de weersvoorspelling op de korte termijn nog geen lente in petto heeft, is de beste teltijd voor steltloperslaapplaatsen weer aangebroken. De Grutto’s blijven in ieder geval weer in grote getale op slaapplaatsen. Er zijn al meer dan 1300 Grutto’s gemeld van een slaapplaats in het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel, 180 Kemphanen bij Nijkerk en 190 Scholeksters in de Zeeuwse Margarethapolder. Kortom: het moment is weer aangebroken voor de slaapplaatstelling van Grutto, Kemphaan en Scholekster. Je kunt je slaapplaats(en) weer tellen tot en met 25 maart, met 17/18 maart als voorkeursweekend.  

Starttijd en telduur

In het voorkeursweekend van 17/18 maart gaat de zon onder rond 18.50 uur, dus 18.00 uur is een prima starttijd. Op veel slaapplaatsen zijn overdag al groepen aanwezig, maar vogels van elders kunnen daar nog bijkomen, dus blijf tot in de diepe schemer. Mocht je verhinderd zijn dan is uitwijken mogelijk tot een week na de telling, maar vanwege de snelle doortrek is het wenselijk dat alle tellingen zo simultaan mogelijk worden uitgevoerd. Mik dus op het weekend van 17/18 maart.

Jouw telgebied

Op de invoer kun je in je gebiedenlijst zien welke slaapplaatsen op jouw naam staan. Klopt alles nog? Neem anders even contact met mij op. Als je nog ergens anders wilt tellen kijk dan op de claimkaart of er vacante gebieden zijn. Op diezelfde kaart is het ook mogelijk om losse tellingen in te voeren op geclaimde slaapplaatsen.

Een fijne telling gewenst en we zien jullie resultaten graag snel tegemoet! Ingevoerde tellingen zijn meteen te zien op de overzichtskaart