Voornamelijk IJslandse Grutto’s in een laatste vlucht boven hun slaapplaats in polder Hardenhoek, Biesbosch. 24 maart 2017. Foto: Albert de Jong

Grutto’s op slaapplaatsen geteld

In de periode 11-26 maart vond de eerste slaapplaatstelling van Grutto’s, Kemphanen en Scholeksters weer plaats. Vooral wat betreft de Grutto is het altijd weer spannend waar de vogels pleisteren en overnachten. De tussenstand van het aantal getelde slaaplaatsen is 113 (per 30 maart). We verwachten dat er nog wel enkele tientallen tellingen ingevoerd zullen worden. In Fryslân de grootste aantallen, maar elders ook spectaculair.

Door Albert de Jong, tijdelijk invallend voor Olaf Klaassen 

Zwaartepunt in Fryslân

Het zwaartepunt van de Grutto’s lag duidelijk in Fryslân. Waar werden ook het grootste aantal bij elkaar gezien. Dit kaartje geeft de spreiding mooi weer. Ook de plas-drasgebieden in Noord-Holland en de Eempolders waren weer bekende bolwerken.

De top-5 van maximum aantallen

  1. Wyldlannen de Alde Feanen, Fryslân  - 4300 ex.
  2. Eempolders, Arkemheen      - 1800 ex.
  3. Groote Wielen, Fryslân     - 1530 ex.
  4. Geaupolder-Graverij, Fryslân     -1230 ex.
  5. Landje van Geijsel, Ouderkerk aan de Amstel  - 1050 ex.

Tweede telling

Het is al weer tijd voor de tweede telling. De telperiode loopt van 1 t/m 16 april, met als voorkeursdatum de 8e. Om 20.26u gaat de zon onder. Ik hoop dat je weer een mooie telling van  Grutto’s, Kemphanen en Scholeksters hebt en wil je alvast bedanken.