Grote Zilverreigers op trek. Foto: Aat Schaftenaar (trektellen.nl)

Grote Zilverreigers er vroeg bij?

Grote Zilverreigers zijn jaarrond in ons land te zien, maar kennen in het najaar een toestroom uit oostelijke en zuidelijke richtingen. De trekpiek valt in oktober.

Dit jaar zijn er echter al eind augustus en begin september relatief veel trekkers gezien, zo blijkt bijvoorbeeld uit een vergelijking met vorig jaar (bron: trektellen.nl). Er zijn geen enorme dagtotalen behaald - al is een totaal van 29 over Harderbroek op 3 september alleszins respectabel - maar er zijn wel de nodige telposten met 10-20 exemplaren per dag. En dat is best veel voor de tijd van het jaar.

Mooie trek

Grote Zilverreigers op trek zijn een lust voor het oog. Oogverblindend wit, met statige vleugelslag gestaag doorkachelend, soms erg hoog (en dan is dat blinkende wit in een helblauwe lucht heel handig).

Voorbode?

Het wordt interessant om te kijken of de relatief hoge aantallen nu gevolgd gaan worden door hele vette aantallen tijdens de normale oktoberpiek. Of zouden ze dit jaar, om welke reden dan ook, ons land eerder dan normaal gaan opzoeken?

Half oktober vindt weer een landelijke slaapplaatstelling plaats. Het is de beste manier om de landelijke aantallen in de greep te krijgen. We zijn benieuwd wat dat deze herfst oplevert. Afgelopen jaren waren er soms bijna 4000 Grote Zilvers in ons land.